Life Expression Wellness Center 
 

Sugarloaf, Pennsylvania

W | A Associates, Structural Engineering Services
Architects: Van Der Ryn Architects
 

W | A Associates provided engineering design services for this 6,000 square foot office facility in Pennsylvania incorporating a "living roof" supported by a curved glu-lam roof system. 
 

 

The maximum slope of the roof is 30 (7:12 pitch). The unique roof design allows runoff to discharge along the length of the eaves, creating a curtain effect. The vegetated cover reduces the rate and quantity of runoff, and also prolongs the duration of runoff, further emphasizing this curtain effect. This project also incorporates an integrated leak detection system.

Mid-summer aspect, with S. album blooming, as seen in November 2002 issue of Landscape Architecture magazine